ΕΡΕΥΝΕΣ

Ευρωπαϊκά Χρήματα Στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει εισπράξει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς τα έχει χρησιμοποιήσει;

Στην εποχή της κρίσης, τα -πολλά- χρήματα που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία από τα Ταμεία Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολυτιμότερα από ποτέ. Πώς όμως έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα στο παρελθόν; Και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει πιο αποδοτικά στο μέλλον;

Στα πλαίσια μιας σπονδυλωτής, πολυεπίπεδης έρευνας, η διαΝΕΟσις μελετά το πώς έχουν λειτουργήσει τα προγράμματα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο παρελθόν, επισημαίνει τις δυσλειτουργίες και τις στρεβλώσεις, και φιλοδοξεί να διατυπώσει προτάσεις για έναν ορθολογικότερο και πιο αξιοκρατικό τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησής τους.

Η έρευνα περιέχει μια εκτενή δημοσιογραφική καταγραφή της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, infographics και συμπληρωματική αρθρογραφία πάνω σε επιμέρους θέματα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς, και μια τεχνική ανάλυση των σημαντικότερων προβλημάτων του μηχανισμού αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Το πρώτο μέρος της τεχνικής ανάλυσης, που υλοποίησε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις η εταιρεία συμβούλων ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:

ΑξιοποιΩντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 - PDF

Μια συγκριτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο περιφέρειες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, μια αναλυτική χαρτογράφηση του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και συνοδευτική αρθρογραφία θα δημοσιεύονται σ' αυτή τη σελίδα το επόμενο διάστημα.

Έξαλλου, η έρευνα της διαΝΕΟσις για το ΕΣΠΑ ήταν το θέμα του δεύτερου επεισοδίου της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" που προβλήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2016. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, οι πρώην υπουργοί Θόδωρος Πάγκαλος και Μαριέττα Γιαννάκου και πολλοί άλλοι σχολίασαν διάφορες πτυχές του θέματος με αφορμή την έρευνα της διαΝΕΟσις. Ολόκληρο το επεισόδιο μπορείτε να το δείτε εδώ:

Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε ένα διάλογο για τα θέματα που θέτει η έρευνα, η διαΝΕΟσις έχει ανοίξει ένα σχετικό Facebook group όπου θα ανεβαίνουν όλες οι νέες πληροφορίες και αναλύσεις που θα συμπληρώνουν την έρευνα, και θα γίνεται συζήτηση πάνω στα επιμέρους ζητήματα του ΕΣΠΑ.