ΕΡΕΥΝΕΣ

Ευρωπαϊκά Χρήματα Στην Ελλάδα

Το RRF, τα ΕΣΠΑ και τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει εισπράξει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς τα αξιοποιεί;

Στις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής μας, δισεκατομμύρια ευρώ εισρέουν στην ελληνική οικονομία από τα Ταμεία Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από το νέο RRF. Πώς όμως εκμεταλλεύεται αυτά τα κεφάλαια η χώρα μας; Και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει πιο αποδοτικά στο μέλλον;

Στα πλαίσια μιας σπονδυλωτής, πολυεπίπεδης έρευνας, η διαΝΕΟσις μελετά το πώς έχουν λειτουργήσει τα προγράμματα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο παρελθόν, επισημαίνει τις δυσλειτουργίες και τις στρεβλώσεις, και φιλοδοξεί να διατυπώσει προτάσεις για έναν ορθολογικότερο και πιο αξιοκρατικό τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησής τους.

Το Μάιο του 2022 η διαΝΕΟσις εγκαινίασε μια σειρά από έρευνες για την παρουσίαση και την ανάλυση του επονομαζόμενου "Ταμείου Ανάκαμψης" που σχεδιάστηκε από την Ε.Ε. ως απάντηση για την κρίση της πανδημίας. Μπορείτε να διαβάσετε την πρώτη έρευνα αυτής της σειράς εδώ: 

Το Ταμείο Ανάκαμψης Στην Ελλαδα Και Στην Ευρωπη

Τον Ιούλιο του 2022 ακολούθησε μια δεύτερη έρευνα, που περιέχει μια ανάλυση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ: 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ - η ερευνα

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ (PDF)

Το 2016 ξεκίνησε μια άλλη σειρά ερευνών με θέμα το ΕΣΠΑ. Η πρώτη περιλάμβανε μια εκτενή δημοσιογραφική καταγραφή της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, με infographics και συμπληρωματική αρθρογραφία πάνω σε επιμέρους θέματα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς και μια τεχνική ανάλυση των σημαντικότερων προβλημάτων του μηχανισμού αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους. Το πρώτο μέρος της τεχνικής ανάλυσης, που υλοποίησε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις η εταιρεία συμβούλων ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:

ΑξιοποιΩντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 - PDF

 

Έξαλλου, η έρευνα της διαΝΕΟσις για το ΕΣΠΑ ήταν το θέμα του δεύτερου επεισοδίου της ενημερωτικής εκπομπής "Η Ελλάδα στον Καθρέφτη" που προβλήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2016. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, οι πρώην υπουργοί Θόδωρος Πάγκαλος και Μαριέττα Γιαννάκου και πολλοί άλλοι σχολίασαν διάφορες πτυχές του θέματος με αφορμή την έρευνα της διαΝΕΟσις. Ολόκληρο το επεισόδιο μπορείτε να το δείτε εδώ:

Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε ένα διάλογο για τα θέματα που θέτει η έρευνα, η διαΝΕΟσις έχει ανοίξει ένα σχετικό Facebook group όπου θα ανεβαίνουν όλες οι νέες πληροφορίες και αναλύσεις που θα συμπληρώνουν την έρευνα, και θα γίνεται συζήτηση πάνω στα επιμέρους ζητήματα του ΕΣΠΑ.