Κλειστή Συνάντηση Εργασίας: Η Κλιματική Αλλαγή Και Οι Έλληνες

Η έρευνα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις στάσεις των Ελλήνων πάνω στα θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή συζητήθηκε την Τετάρτη 2/11.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια κλειστή διαδικτυακή συνάντηση εργασίας για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσίευση της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δημοσίευσε η διαΝΕΟσις για τις στάσεις των Ελλήνων πάνω στα θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, τις αντιλαμβανόμενες συνέπειες και αρμοδιότητες καθώς και τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι ίδιοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 2.005 ατόμων ηλικίας 17 και άνω, τηλεφωνικά και online, την περίοδο 6-27 Απριλίου του 2022 από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης εργασίας, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και την έναρξή της χαιρέτισαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της έρευνας από τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη της Metron Analysis. Επίσης, τοποθετήθηκαν σύντομα οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσίευσε η διαΝΕΟσις που σχολιάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εμμανουέλα Δούση και η Καθηγήτρια του ΟΠΑ Φοίβη Κουντούρη.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι συμμετέχοντες, οι οποίο τοποθετήθηκαν επί των ευρημάτων της έρευνας. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν επιπλέον πτυχές του θέματος, όπως οι υφιστάμενες αντιλήψεις στη χώρα μας και παγκοσμίως απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις αιτίες της, αλλά και επιπλέον προτάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την έρευνα, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων, κρατικών φορέων, ερευνητικών ινστιτούτων και του δημόσιου τομέα, καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, επαγγελματικού χώρου και των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Μπορείτε να μελετήσετε τα αποτελέσματα της έρευνας σε αυτό το αρχείο pdf, να βρείτε μια συνοπτική παρουσίαση των ευρημάτων εδώ, να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των αποτελεσμάτων εδώ, καθώς και ένα executive summary της έρευνας από τη Metron Analysis που διεξήγαγε το ποσοτικό μέρος της έρευνας.