ΕΡΕΥΝΕΣ

Η Υγεία Στην Ελλάδα

Η διαΝΕΟσις παρουσιάζει μια σειρά από έρευνες για τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα, και για την υγεία των Ελλήνων.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε συγκεντρωμένες τις έρευνες, την αρθογραφία και τις υπόλοιπες δημοσιεύσεις της διαΝΕΟσις για το μεγάλο θέμα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, από μια πρόταση για την αναμόρφωση του ΕΣΥ μέχρι δράσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στην χώρα μας. Σε εκείνη τη σελίδα, δε, μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το ερευνητικό έργο της διαΝΕΟσις για την πανδημία της Covid στην Ελλάδα.  

Η ελλαδα μετά την πανδημια

Ηχώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις και στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Τι συνέπειες έχει αυτό το φαινόμενο στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία μας; Ποια είναι τα αίτιά του; Και ποιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες πιθανές λύσεις; Στις αρχές του 2022, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια μελέτη που χαρτογραφεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, και προτείνει μια σειρά από δράσεις σε σχολεία και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπισή του. Τη μελέτη υπογράφει ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιάννη Μανιού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να διαβάσετε τη σύνοψή της εδώ, μια σύντομη καταγραφή των βασικών της στοιχείων εδώ, και ολόκληρο το κείμενό της με τα παραρτήματα, εδώ: 

Παχυσαρκία και συνοδα καρδιομεταβολικά νοσηματα (PDF)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (PDF) 

Στις αρχές του 2020, λίγες εβδομάδες πριν από την έλευση του νέου κορωνοϊού στην χώρα μας, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το “Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, την οποία συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα. Η μελέτη περιγράφει ένα σύγχρονο και αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην κοινωνική ισότητα, την κλινική αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε τη σύνοψη της έρευνας εδώ, το νέο εισαγωγικό σημείωμα του Γιάννη Τούντα εδώ, ένα συνοπτικό infographic με την προτεινόμενη δομή του νέου ΕΣΥ και τις βασικές προτάσεις της έρευνας εδώ, και την πλήρη μελέτη της ερευνητικής ομάδας εδώ:

ΤΟ ΝΈΟ ΕΣΥ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΌΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΥΓΕΊΑΣ (PDF)

Το Νοέμβριο του 2021, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας έγραψε ένα κείμενο πολιτικής το οποίο επικαιροποιεί τα ευρήματα της έρευνας και τις προτάσεις πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: 

Το Νεο ΕΣΥ

Η διαΝΕΟσις είχε ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και στις αρχές του 2016, δημοσιεύοντας μια έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης τόσο στην υγεία των Ελλήνων όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και αποτελείται από δύο συμπληρωματικά μέρη.

Στο πρώτο μέρος μελετήθηκε η χρήση δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση της υγείας τους. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μια αναλυτική ανασκόπηση των δεδομένων και της βιβλιογραφίας για όλες τις πτυχές της υγείας, της παροχής περίθαλψης και της χρήσης των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη εδώ, ενώ τα δύο μέρη της έρευνας μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ:

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - MEΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (PDF)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ (PDF)

Mπορείτε, τέλος, να παρακολουθήσετε τη συζήτηση που είχαν ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας γύρω από τα βασικά συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης για το «Νέο ΕΣΥ».