ΕΡΕΥΝΕΣ

Covid-19: Η Ελλάδα Μετά Την Πανδημία

Έρευνες, αρθογραφία και αναλύσεις για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η πανδημία του κορωνοϊού που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 είναι το σημαντικότερο γεγονός της γενιάς μας. Μέσα σε λίγους μήνες του 2020 η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα όλων των χωρών του κόσμου έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Ολόκληρη η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει έναν κοινό εχθρό, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. 

Σε αυτή τη σελίδα η διαΝΕΟσις θα συγκεντρώνει άρθρα, έρευνες και αναλύσεις ειδικών για τις διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα ερωτήματα, να αναλύσουμε τις ιδέες και τις απόψεις που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο και, τελικά, να περιγράψουμε πώς θα (πρέπει να) μοιάζει η επόμενη ημέρα για την κοινωνία μας και την οικονομία μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο η διαΝΕΟσις έχει εκπονήσει τρεις πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης, για να καταγράψει το πώς αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις και πώς ζουν μέσα στην πανδημία οι Έλληνες. Η πιο πρόσφατη διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2021, και αποτελεί το δεύτερο "κύμα" μιας σειράς διαδοχικών ερευνών κοινής γνώμης που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και επικεντρώνονται στις στάσεις των πολιτών για τον εμβολιασμό και τις απόψεις τους εν μέσω ενός δεύτερου, χειρότερου επιδημιολογικού "κύματος" της πανδημίας. 

συνοπτικη Παρουσιαση Αποτελεσματων Έρευνας ιανουαριου 2021 (PDF)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ιανουαριου 2021 (.XLS)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ιανουαριου 2021 (.SAV)

EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Έρευνας ιανουαριου 2021 (.docx)

Το Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω του δεύτερου "lockdown" είχαμε δημοσιεύσει το πρώτο «κύμα» της προαναφερθείσας έρευνας, η οποία εκτός από τις απόψεις των Ελλήνων γύρω από τον εμβολιασμό, περιελάβανε ερωτήσεις που είχαμε επαναλάβει σε έρευνες που είχαμε δημοσιεύσει τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.  Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων εδώ, και να μελετήσετε τα πλήρη αποτελέσματα στον παρακάτω σύνδεσμο.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 (.ZIP)

Μπορείτε να διαβάσετε και να επεξεργαστείτε τα πλήρη αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας, από τον Σεπτέμβριο 2020, συγκεντρωμένα στο παρακάτω αρχείο. Μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε εδώ (PDF), και μια επεξηγηματική σύνοψη των αποτελεσμάτων μπορείτε να διαβάσετε εδώ

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 (.ZIP)

Η πρώτη έρευνα κοινής γνώμης που κάναμε για το θέμα διεξήχθη στα μέσα Απριλίου 2020 και χαρτογράφησε τις απόψεις, τις αντιλήψεις, τις προσδοκίες και τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων μέσα στην πρώτη καραντίνα. Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των βασικών στοιχείων εδώ και να μελετήσετε τα πλήρη στοιχεία στο παρακάτω αρχείο: 

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 (.ZIP)

Παράλληλα, η διαΝΕΟσις ξεκίνησε μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και για την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων. Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια του διαΝΕΟσις LIVE εδώ