Ολοήμερο Συνέδριο: Ηλεία 2030 - Η Αρχαία Ολυμπία Στο Επίκεντρο

Το αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Η διαΝΕΟσις διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 στην Αρχαία Ολυμπία, στο ξενοδοχείο Amalia Ολυμπία ολοήμερο αναπτυξιακό συνέδριο με τίτλο "Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο". 

Το αναπτυξιακό συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο για την ανασυγκρότηση της περιφερειακής ενότητας Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου, την οποία πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις την Τετάρτη 14 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, στελέχη της διαΝΕΟσις και πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Διονύσης Νικολάου, η Διευθύντρια Ερευνών Φαίη Μακαντάση και η Διευθύντρια Επικοινωνίας Χριστιάνα Παπαγεωργάκη ενημέρωσαν τους εκπροσώπους Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο, τη δομή και τους στόχους της επικείμενης διοργάνωσης.

Ο Διονύσης Νικολάου αναφερόμενος στη συνεργασία με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο δήλωσε: "Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη διαΝΕΟσις. Η συνεργασία αυτή με χαροποιεί ιδιαίτερα, όχι μόνο γιατί η Ηλεία αποτελεί τον τόπο καταγωγής μου, αλλά και επειδή με αυτή δίνεται η ευκαιρία στη διαΝΕΟσις να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας".

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ηλεία, ο κ Νικολάου ανέφερε ότι "Η Ηλεία είναι ο 12ος φτωχότερος από τους 52 νομούς της χώρας σε κατά κεφαλήν εισόδημα (€11.400 το 2019) διαχρονικά δε στο 65% του αντίστοιχου του συνόλου της χώρας. Το μερίδιο ΑΕΠ της Ηλείας σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας έχει πτωτική τάση από το 2003 και μετά. Η οικονομία του νομού στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο εντός του νομού και δευτερευόντως στον αγροτικό τομέα.

Ο πληθυσμός του νομού κατά τα τελευταία 30 έτη έχει μειωθεί κατά 12% περίπου ενώ έχει μπει σε αρνητική πορεία πριν αυτό συμβεί στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Οι προοπτικές του πληθυσμού της Ηλείας είναι εξίσου δυσοίωνες και για το μέλλον. Το βασικό σενάριο για το 2050 προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 12% και το χειρότερο μέχρι και 25%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η γήρανση του πληθυσμού της Ηλείας. Τα άτομα άνω των 64 ετών ενώ το 1991 ήταν 14% του συνόλου, σήμερα είναι 25% και ακόμα ο ρυθμός γήρανσης είναι μεγαλύτερος από αυτόν του συνόλου της χώρας. Ακόμα, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού, το 59% έχει μέχρι το Δημοτικό, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα. Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη".

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το συνέδριο αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της προσπάθειας που θα γίνει για την εκπόνηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης για την περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία ως στόχο θα έχει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου δήλωσε "Η Ηλεία παρά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στη γεωργία και στον πολιτισμό παραμένει εσωστρεφής με χαμηλή τουριστική κίνηση, κλειστό τοπικό εμπόριο και κλασικές καλλιέργειες μικρής προστιθέμενης αξίας. Η εξωστρέφεια με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων έξυπνης γεωργίας και με προσανατολισμό στον διεθνή τουρισμό υψηλής ποιότητας είναι η αναγκαία στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη. Η Αρχαία Ολυμπία δε, μπορεί να αποτελέσει το αναπτυξιακό όχημα καθώς αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, ειρήνης και ευγενούς άμιλλας. Πρέπει όμως να δράσουμε προληπτικά και να μεριμνήσουμε για τις μελλοντικές προκλήσεις. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους παραπάνω τομείς δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, ενώ το θέμα των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων".

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας "Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η διαΝΕΟσις θα εκπονήσει τη μελέτη αυτή αφιλοκερδώς και θα την παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα είναι στη διάθεσή της για οποιαδήποτε υποστήριξη της ζητηθεί στην περίπτωση εφαρμογής της. Ακόμα, η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν δρα ανασταλτικά για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις έχουν ληφθεί ή για οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες γίνονται παράλληλα με αυτήν, προς την ίδια κατεύθυνση. Επίσης, κατά την εκπόνηση της μελέτης θα αξιοποιηθούν όλα τα ήδη διαθέσιμα ερευνητικά- μελετητικά κείμενα άλλων φορέων όπως της Περιφέρειας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων. Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η μελέτη θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αλλά θα έχει ορίζοντα δεκαετίας ως προς την υλοποίηση των επιμέρους έργων, ενώ η διαΝΕΟσις ουδεμία εμπλοκή έχει ή θα έχει αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ή τη διαδικασία ένταξης έργων".

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η Φαίη Μακαντάση, η οποία με τη σειρά της ανέλυσε το περιεχόμενο της προσπάθειας αλλά και το πλήθος των ερευνών της διαΝΕΟσις που θα διατεθούν στην επιστημονική ομάδα της μελέτης, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Καθηγητής Γιώργος Πετράκος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ολοήμερο συνέδριο. Όπως δήλωσε η κ. Μακαντάση "όλες οι έρευνες της διαΝΕΟσις καταλήγουν σε συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις πολιτικής. Η διαΝΕΟσις έχει εκπονήσει σειρά αναπτυξιακών μελετών σε πολλαπλές θεματικές, τα ευρήματα των οποίων με γεωγραφική αναφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας θα διατεθούν στην ερευνητική ομάδα ώστε να ληφθούν υπ’όψιν και να αξιοποιηθούν" και συνέχισε σημειώνοντας "Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες της διαΝΕΟσις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για την ανάπτυξη τουριστικών λιμένων, για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, για την αξιοποίηση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, για τα εγγειοβελτιωτικά έργα καθώς και σειρά ερευνών και κειμένων πολιτικής για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα είναι μερικές μόνο από τις έρευνες της διαΝΕΟσις που θα διατεθούν στην ερευνητική ομάδα προς αξιοποίηση των ευρημάτων τους που αφορούν στην περιοχή".

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η Χριστιάνα Παπαγεωργάκη, η οποία ανέλυσε τη ροή και τη δομή του συνεδρίου. Όπως υπογράμμισε "Το συνέδριο θα διαρθρωθεί γύρω από δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη εκτείνεται έως το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου και αφορά σε συζητήσεις με τη μορφή πάνελ γύρω από τις θεματικές του τουρισμού, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, του πολιτισμού, του πρωτογενούς τομέα, των υποδομών, των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ά με γεωγραφική αναφορά στην περιοχή και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και συνεργάτες – ερευνητές της διαΝΕΟσις που έχουν εκπονήσει σχετικές μελέτες του οργανισμού. Η δεύτερη ενότητα από το μεσημέρι και μετά θα έχει τη μορφή συνάντησης εργασίας (workshop), όπου οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα καταθέσουν τις απόψεις τους γύρω από τις παραπάνω θεματικές, και οι οποίες θα μαγνητοφωνηθούν, ώστε τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα να παραδοθούν στην ερευνητική ομάδα του κ. Πετράκου. Σημειώνεται ότι το συνέδριο είναι κλειστό και σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού κόσμου, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, εκπρόσωποι οργάνων εκπροσώπησης εργαζομένων στους παραπάνω τομείς και κλάδους κ.ά. Το βίντεο της διοργάνωσης θα είναι διαθέσιμο σε όποιον/α επιθυμεί να το παρακολουθήσει, στην ιστοσελίδα της διαΝΕΟσις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού από τις επόμενες μέρες, ενώ τις απόψεις της/του μπορεί να καταθέσει όποια/όποιος το επιθυμεί στο e-mail [email protected]".

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

10:00 – 11:00 Χαιρετισμοί

 • Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής, διαΝΕΟσις
 • Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές
 • Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
 • Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
 • Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (tbc)
 • Διονύσιος Καλαματιανός, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ 
 • Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
 • Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

11:00 – 11:35 Πολιτισμός και Κλιματική Αλλαγή

 • Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
 • Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
 • Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Συντονισμός: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις

11:35– 12:10 Περιβάλλον και Πρωτογενής Τομέας

 • Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Γιάννης Μητσόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)
 • Δημήτρης Σκούρας, Καθηγητής – Αντιπρύτανης Οικονομικών & Προγραμματισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών

Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

12:10 – 12:45 Τουρισμός και Τουριστικοί Λιμένες

 • Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού
 • Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
 • Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ
 • Γιώργος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συντονισμός: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις

12:45 – 13:20 Υποδομές

 • Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
 • Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
 • Δημήτρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Re.De-Plan Consultants

Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

13:20 – 13:55 Χρηματοδοτικοί Πόροι και Προοπτική του Προγράμματος

 • Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
 • Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης, Υπουργείο Εσωτερικών
 • Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

Συντονισμός: Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

14:00 – 15:00 Ελαφρύ γεύμα

15:00 – 18:00 Συνάντηση εργασίας – Workshop – Κατάθεση απόψεων συμμετεχόντων

Εισαγωγή: Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας για την εκπόνηση της μελέτης

Συντονισμός: Φαίη ΜακαντάσηΘοδωρής Γεωργακόπουλος

18:00 – 18:10 Κλείσιμο εργασιών

18:10 Cheese & Wine

Παρουσίαση: Χριστιάνα Παπαγεωργάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας, διαΝΕΟσις

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις συζητήσεις του συνεδρίου, εδώ: