Εκδηλώσεις

Η διαΝΕΟσις Στο Delphi Economic Forum 2024

Την Τετάρτη 10/4 συζητήσαμε για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, και την Πέμπτη 11/4 για τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας "Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2024".

Η διαΝΕΟσις για όγδοη συνεχή χρονιά στήριξε ως programming partner το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 10 Απριλίου έως το Σάββατο 13 Απριλίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε δύο συζητήσεις, ενώ στελέχη της συμμετείχαν σε τέσσερις επιπλέον συζητήσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε τις τοποθετήσεις των ομιλητών στο σχετικό δελτίο τύπου, εδώ.

Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 15:45 στην αίθουσα Amphictyon Hall στο ξενοδοχείο Anemolia στην Αράχωβα, και είχε θέμα "Προοπτικές και Προκλήσεις στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής". Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η σειρά μελετών της διαΝΕΟσις για την κατάσταση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα που περιγράφει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, συμμετείχαν οι:

  • Ελευθέριος Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θεόδωρος Μπένος, Ερευνητής στο Zuyd Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών & ένας εκ των δύο συγγραφέων των μελετών της διαΝΕΟσις για τη διασύνδεση μεταξύ των κλάδων του τουρισμού και της αγροδιατροφής και τους νέους ελληνικούς συνεταιρισμούς 
  • Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO της αθηΝΕΑ & μία εκ των δύο συγγραφέων των μελετών της διαΝΕΟσις για τη διασύνδεση μεταξύ των κλάδων του τουρισμού και της αγροδιατροφής και τους νέους ελληνικούς συνεταιρισμούς 
  • Έλλη Τσιφόρου, CEO της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ & υπεύθυνη της έκθεσης της διαΝΕΟσις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 12:55 στην αίθουσα Apollon στο ξενοδοχείο Amalia, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της νέας μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις "Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2024". Η έρευνα για τις στάσεις και τις αξίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2016, επιστρέφει φέτος, για έβδομη φορά, με ενδιαφέροντα ευρήματα για μια σειρά από σημαντικά, βαθύτερα ζητήματα.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλίας Νικολαΐδης, συμμετείχαν οι:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών (2013-2015)
  • Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθύντρια & Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΚΕ
  • Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst, MINDVIEW
  • Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Metron Analysis S.A.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Επιπλέον, στελέχη της διαΝΕΟσις συμμετείχαν σε τέσσερις συζητήσεις, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Πιο συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 17:25 στην αίθουσα Karamanlis Hall στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση συμμετείχε στη συζήτηση με τίτλο "Οικο-νομική Ανάπτυξη και Προστασία των Μαρινών", την οποία διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Κατά τη διάρκειά της η Δρ. Φαίη Μακαντάση παρουσίασε ευρήματα από τη μελέτη της διαΝΕΟσις για τις μαρίνες και τους τουριστικούς λιμένες στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε στην επικείμενη έρευνα σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό συστήματος μαρίνων στη χώρα. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη Αγγελική Κοσμοπούλου, συμμετείχαν επίσης οι: Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, και η Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια στο ΕΜΠ, και Πρόεδρος ΔΣ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 16:30 στην αίθουσα Ianthi Hall στο ξενοδοχείο Amalia, ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλίας Νικολαΐδης συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Ιδέες, Θέσεις και Παραδείγματα για την οριζόντια Προαγωγή της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας", την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε).

Την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 17:55 στην αίθουσα Ermis Hall στο ξενοδοχείο Amalia, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση παρουσίασε ευρήματα σειράς ερευνών της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο "Το Δημογραφικό Δίλημμα της Ελλάδας: Προκλήσεις, Λύσεις, και το Μέλλον". Μαζί της συνομίλησαν οι: Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μιχάλης Βλασταράκης, Group Chief Marketing Officer της Eurobank, και ο Βασίλειος Κελλάρης, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Μητέρα & στην Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής.

Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 10:55, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Η επερχόμενη Δημογραφική Κρίση και ο ρόλος της Μεταναστευτικής Πολιτικής", η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα Amphictyon Hall στο ξενοδοχείο Anemolia στην Αράχωβα. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισαν ο Καθηγητής Ασφάλισης και Διαχείρισης Κρίσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος και η Chief Editor της Αγγλικής Έκδοσης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Οντίν Λιναρδάτου, συμμετείχαν 10 εκπρόσωποι από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Διαβάστε το δελτίο τύπου, εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (.DOC)

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις δύο συζητήσεις που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις: