Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ανακοινώθηκε επισήμως η λειτουργία της διαΝΕΟσις.

Εκδηλώσεις

Η Εναρκτήρια Εκδήλωση Της διαΝΕΟσις

Στις 3 Φεβρουαρίου 2016, σε μια εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, η διαΝΕΟσις συστήθηκε επίσημα στο ελληνικό κοινό.

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς, η εναρκτήρια εκδήλωση της διαΝΕΟσις, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 καλεσμένοι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος της διαΝΕΟσις, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην ίδρυση του οργανισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. "Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις παθογόνες εστίες που κρατούν τη χώρα δέσμια μιας αλλοτριωτικής κρίσης", δήλωσε, "αναζητώντας λύσεις που δεν εκβιάζουν τα όρια της κοινωνικής ανοχής και αντοχής. Επιδιώκουμε, μέσω της γνώσης και της ανεξάρτητης αξιοποίησής της, να οδηγηθούμε σε καινοτόμες και ταυτόχρονα ρεαλιστικές προτάσεις για την αναδιάταξη του θεσμικού πλαισίου και της παραγωγικής βάσης της χώρας".

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ακαδημαϊκός, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (2003-2013) και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, χαιρέτησε την επίσημη έναρξη των εργασιών και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου οργανισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου.

Τη στήριξή του στο νέο αυτό εγχείρημα εξέφρασε και ο Marc de Vos, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Itinera στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης, η διοικητική οργάνωση και το πρόγραμμα ερευνών για το έτος 2016 από τον Γενικό Διευθυντή Διονύση Νικολάου, τον Διευθυντή Περιεχομένου Θοδωρή Γεωργακόπουλο και τον Διευθυντή Ερευνών Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας του οργανισμού για τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις των Ελλήνων από τους Γεράσιμο Μοσχονά, Αναπλ. Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, Παναγή Παναγιωτόπουλο, Επίκ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ και Δημήτρη Καιρίδη, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον οργανισμό καθώς και να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση.