ΕΡΕΥΝΕΣ

Η Ενέργεια Στην Ελλάδα

Οι μεγάλες προκλήσεις και οι μεγάλες ευκαιρίες για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα.

Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι το 2050, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να γίνει "κλιματικά ουδέτερη". Πώς θα το κατορθώσουμε; Και πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα πολλά και μεγάλα προβλήματα του ελληνικού ενεργειακού τομέα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες, αυξάνοντας την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και θωρακίζοντας έναν από τους κρισιμότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα; Η διαΝΕΟσις έχει ξεκινήσει μια σειρά από ερευνητικές πρωτοβουλίες για να αναδείξει το θέμα, να αναλύσει τις πολλές εκφάνσεις του και να προτείνει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές λύσεις. 

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts "Με Απλά Λόγια" της διαΝΕοσις ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος συνομιλεί με τον διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο και εξηγεί κρίσιμες πτυχές του ζητήματος της ενέργειας, όπως το γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές του ρεύματος, τι κάνει η Ελλάδα για αυτό και πώς θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας στο ενεργειακό πεδίο. Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Τον Απρίλιο του 2021 μια ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Νίκου Βέττα ανέλαβε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις μια πλήρη και αναλυτική χαρτογράφηση του τομέα Ενέργειας στη χώρα μας (PDF). Στην πολυσέλιδη έκθεσή τους, αναλύουν τα βασικά δεδομένα, τις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί, τους στόχους της χώρας για το μέλλον και τις σημαντικότερες προκλήσεις που προκύπτουν. Μπορείτε να διαβάσετε την εκτενή ανάλυση της ερευνητικής ομάδας εδώ (PDF) και μια συνοπτική καταγραφή των βασικών στοιχείων και συμπερασμάτων μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ (PDF)

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (PDF) 

Επιπλέον, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει και ένα κείμενο πολιτικής (PDF) που προετοίμασε η ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ με κεντρικό άξονα τον ρόλο του τομέα της Ενέργειας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο καταλήγει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της μεσοπρόθεσμα. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο πολιτικής εδώ:

pOLICY PAPER
Ο Κρίσιμος Ρόλος του Τομέα Ενέργειας για την Επανεκκίνηση Και τις Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας (PDF)