ΕΡΕΥΝΕΣ

Τα 140 Προαπαιτούμενα Του Μνημονίου Με Απλά Λόγια

Μια απλή, κατανοητή περιγραφή των μέτρων που περιλαμβάνει μια αξιολόγηση του μνημονίου.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης (Memorandum of Understanding) που πλαισίωσε τη συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένα κυρίαρχο στοιχείο της δημόσιας συζήτησης, πολυσυζητημένο, εκτενώς αναλυμένο αλλά ακόμα εν πολλοίς δυσνόητο για τον μέσο πολίτη. Ξέρουμε σε γενικές γραμμές περί τίνος πρόκειται, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι είδους μέτρα περιέχει ένα μνημόνιο ή τι ακριβώς πρέπει να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει μια αξιολόγηση.

H νέα δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό, παρουσιάζοντας στον δημόσιο διάλογο μια απλή, κατανοητή επεξήγηση του τι είναι το καθένα από τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης του Ιουνίου του 2017. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση θεωρείται σημαντική, καθώς είναι η τελευταία που έχει ολοκληρωθεί και είναι εκείνη με την πιο λεπτομερή και συγκεκριμένη λίστα προαπαιτούμενων έως τώρα. Στο εκτενές κείμενο που μπορείτε να βρείτε εδώ καταγράφονται ένα προς ένα τα σημεία, το κάθε ένα με τη συνοπτική εξήγηση του τι σημαίνει.

Τα 140 Προαπαιτούμενα Του Μνημονίου Με Απλά Λόγια

Ο σκοπός αυτής της έρευνας δεν είναι η αξιολόγηση αυτών των μέτρων ή η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησής τους, αλλά απλά μια απλή, κατανοητή καταγραφή του περιεχομένου τους. Είναι κάτι που για λόγους διαφάνειας και για την πληρότητα του δημόσιου διαλόγου θεωρητικά θα έπρεπε να έχει εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία, σε όλες τις αξιολογήσεις και για όλες τις αντίστοιχες λίστες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει.