ΕΡΕΥΝΕΣ

Πολυνομία Και Κακονομία Στην Ελλάδα

Γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί νόμοι στην Ελλάδα; Και γιατί είναι τόσο κακοφτιαγμένοι; Μία έρευνα της διαΝΕΟσις προσπαθεί να χαρτογραφήσει την πολυνομία και την κακονομία στην Ελλάδα και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

H πολυνομία και η κακονομία είναι δύο πολύ σοβαρά προβλήματα της διαδικασίας νομοθέτησης, που έχουν άμεσες και δραματικές επιπτώσεις σε μια σειρά από τομείς, από τη δημόσια διοίκηση, και τη γραφειοκρατία μέχρι την απονομή δικαιοσύνης και την ανάπτυξη. Η διαΝΕΟσις ανέθεσε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλο και τον υπ. Διδάκτορα του ΕΚΠΑ Λεωνίδα Χριστόπουλο να εκπονήσουν μία μελέτη που χαρτογραφεί τα φαινόμενα της πολυνομίας και της κακονομίας στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Το βιβλίο "Πολυνομία και Κακονομία στην Ελλάδα - Ένα σχέδιο για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος" που περιέχει τη μελέτη κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2017 από τη διαΝΕΟσις σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, και έκτοτε επικαιροποιήθηκε από τους ερευνητές και δημοσιεύτηκε σε συμπληρωμένη έκδοση το Δεκέμβριο του 2017. Ξεκινώντας από μια εκτενή ποιοτική ανάλυση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί στη χώρα μας από το 2001 μέχρι το 2016, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το πρόβλημα και ανέλυσαν τις βασικές του πτυχές.

Στο πρώτο μέρος, το οποίο μπορείτε να βρείτε και στο παρακάτω link, περιέχεται η χαρτογράφηση του προβλήματος, μια σειρά από διεθνείς πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι προτάσεις της διαΝΕΟσις για τις λύσεις που μπορούν ρεαλιστικά να εφαρμοστούν στη δική μας χώρα. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, εδώ:

ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ, ΚΑΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (pdf)

Το δεύτερο μέρος της έρευνας περιλαμβάνει τα παραρτήματα της μελέτης, όπου αναλύονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και γίνεται μία εκτενής ποιοτική ανάλυση όλων των νόμων που έχουν ψηφισθεί από το 2001 έως το 2016. Μπορείτε να διαβάσετε τα παραρτήματα, εδώ:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ (PDF)

 

Το βιβλίο "Πολυνομία και Κακονομία στην Ελλάδα - Ένα σχέδιο για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος" είναι διαθέσιμο και στο e-shop της διαΝΕΟσις.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ E-SHOP