ΕΡΕΥΝΕΣ

World Values Survey

Οι απαντήσεις των Ελλήνων στα ερωτήματα της παγκόσμιας έρευνας αξιών World Values Survey (WVS) συνθέτουν το αξιακό προφίλ της ελληνικής κοινωνίας σήμερα.

ΗWorld Values Survey (WVS) είναι μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981 σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με σκοπό να παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη των αξιών και των πεποιθήσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν οι αξίες αυτές στην κοινωνική και πολιτική ζωή της κάθε χώρας.

Η έρευνα περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο ερωτηματολόγιο σχεδόν 300 ερωτήσεων, κοινό σε όλες τις χώρες, που διεξάγεται με αυστηρές, κοινές προδιαγραφές σε "κύματα", περίπου κάθε πέντε χρόνια. Μέχρι το 2017 είχαν διεξαχθεί έξι "κύματα" της έρευνας χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.  Η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ ανέλαβε να υποστηρίξει την υλοποίηση της έρευνας και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έβδομο "κύμα", με σκοπό να χαρτογραφήσει το αξιακό προφίλ της ελληνικής κοινωνίας. Τα πλήρη στοιχεία από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο έβδομο "κύμα" της WVS, το οποίο διήρκησε τρία χρόνια, δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 2020 και είναι διαθέσιμα εδώ.

Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017 σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις. Την ευθύνη του σχεδιασμού του ερωτηματολογίου, όπως και την επιμέλεια της έρευνας είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή, ενώ τη δειγματοληψία και τη διεξαγωγή της έρευνας πεδίου υλοποίησε η Metron Analysis. Μπορείτε να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα για όλες τις ερωτήσεις της έρευνας στις εξής μορφές:

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (PDF)

EKΘΕΣΗ αποτελεσματων σ. Κονιορδου (PDF)

αναλυση στρατου ΦΑΝΑΡΑ (PDF)

ποσοτικη ερευνα (XLS)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (DOC)

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε μία εκτενή συνοδευτική έκθεση από τον Σωκράτη Κονιόρδο, μία ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analysis, Στράτο Φαναρά, όπως και μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα της άλλης μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟσις "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες" (η οποία εστιάζει σε στάσεις και απόψεις πάνω σε σημαντικά θέματα της εποχής, όπως η οικονομία, το μέλλον της Ευρώπης, η μετανάστευση κλπ.) δίνουν μια πλήρη και πολυεπίπεδη εικόνα για το τι σκεφτόμαστε, τι πιστεύουμε και τι θεωρούμε σημαντικό ως λαός.