ΕΡΕΥΝΕΣ

Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες - 2022

Πώς έχουν αλλάξει οι στάσεις και οι απόψεις μας μετά από μια 10ετή οικονομική κρίση, μία πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρώπη; H μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη.

Ποιες είναι οι σκέψεις των Ελλήνων για τις μεγάλες απειλές του μέλλοντος; Πώς βλέπουν οι πολίτες τα οικονομικά θέματα, τον ρόλο του κράτους στη ζωή τους, τα εργασιακά και τα θέματα ισότητας; Πώς άλλαξαν οι απόψεις μας μετά από μια τεράστια οικονομική κρίση, μια πανδημία και, πλέον, έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Το "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες", η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξίες και τις στάσεις των Ελλήνων σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, επέστρεψε το 2022 με νέα, σημαντικά ευρήματα.

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών MARC A.E., έγινε σε δύο μέρη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού ηλικίας 17 και άνω, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και online panel. Το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε σε 1.255 άτομα την περίοδο 3-18 Φεβρουαρίου 2022. Καθώς έκτοτε μεσολάβησε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και η έναρξη του πολέμου, πέντε από τις ερωτήσεις επαναλήφθηκαν την περίοδο 10-13 Μαρτίου 2022, για να καταγραφούν τυχόν αλλαγές στη στάση της κοινής γνώμης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, στο podcast της διαΝΕΟσις, εδώ:

 

Μπορείτε να μελετήσετε τις απαντήσεις των ερωτήσεων του πρώτου μέρους της έρευνας και της συμπληρωματικής έρευνας σε αυτό το αρχείο PDF, μαζί με τους πίνακες που δείχνουν πώς απάντησαν σε κάθε ερώτηση διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ τησ ΕΡΕΥΝΑΣ - μεροσ α' (PDF)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩN - A' MEΡΟΣ (PDF)

Όλα τα datasets του Α΄ μέρους της έρευνας είναι διαθέσιμα και ανοικτά εδώ:

EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ - μεροσ α' (.DOCX)

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ τησ ΕΡΕΥΝΑΣ - μεροσ α' (.XLS)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΜΕΡΟΣ Α' (.SAV)

Η συνοδευτική έκθεση των αποτελεσμάτων από τον Θωμά Γεράκη της MARC βρίσκεται εδώ και σε PDF εδώ:

KENTΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Α' ΜΕΡΟΥΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΩΜΑ ΓΕΡΑΚΗ (PDF)

Eδώ μπορείτε να διαβάσετε και μια εκτενή σύνοψη των αποτελεσμάτων του Α΄ μέρους της έρευνας. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε δύο αναλύσεις ειδικών για επιμέρους ευρήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τον αναπληρωτή καθηγητή κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγή Παναγιωτόπουλο και από την καθηγήτρια της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη

Το δεύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε αντίστοιχο δείγμα 1.254 ατόμων  το διάστημα 26 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2022. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια εκτενή σύνοψη των βασικών συμπερασμάτων του Β' μέρους της έρευνας. Επιπλέον, μπορείτε να μελετήσετε τις απαντήσεις των ερωτήσεων του δεύτερους μέρους της έρευνας σε αυτό το αρχείο PDF, μαζί με τους αναλυτικούς πίνακες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ τησ ΕΡΕΥΝΑΣ - μεροσ b' (PDF)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩN - MEΡΟΣ b' (PDF)

Όλα τα datasets του B΄ μέρους της έρευνας είναι διαθέσιμα και ανοικτά εδώ:

EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ - μεροσ B' (.DOCX)

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ τησ ΕΡΕΥΝΑΣ - μεροσ B' (.XLS)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΜΕΡΟΣ B (.SAV)

Η συνοδευτική έκθεση των αποτελεσμάτων από τον Θωμά Γεράκη της MARC βρίσκεται εδώ και σε PDF εδώ:

KENTΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ b' ΜΕΡΟΥΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΩΜΑ ΓΕΡΑΚΗ (PDF)

Μπορείτε, επίσης, να δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες - 2022", εδώ: 

Τέλος, στα παρακάτω αρχεία μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα των προηγούμενων μετρήσεων για τα έτη 2020, 2018, 2016 και 2015.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EΡΕΥΝΑΣ MΑΡΤΙΟΥ 2020 (.ZIP)


AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EΡΕΥΝΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 (.ZIP)


AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EΡΕΥΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 (.ZIP)


AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EΡΕΥΝΑΣ NOEMΒΡΙΟΥ 2015 (.ZIP) 


AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ EΡΕΥΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 (.ZIP)