ΕΡΕΥΝΕΣ

Ελλάδα Και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η διαΝΕΟσις ανοίγει τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη διήλθε μία περίοδο αμφισβήτησης και περισυλλογής αναζητώντας ένα νέο αφήγημα, μία νέα «μεγάλη συμφωνία» για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει ωριμάσει και να είναι έτοιμος να αποδώσει καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις ξεκινά μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν έρευνες, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Η μελέτη "30+1 Πράγματα Που Μπορεί Να Κάνει Η Ευρώπη Για Την Ελλάδα", που η διαΝΕΟσις εκπόνησε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι μια καταγραφή και ανάλυση συγκεκριμένων παρεμβάσεων πολιτικής που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, προωθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση προκλήσεων και προβλημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε τομείς και παρεμβάσεις που θα είχαν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, είτε ενισχύοντας ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, είτε γενικότερα ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ.

Η ερευνητική ομάδα, με συντονιστή τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Παγουλάτο, εργάστηκε συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας τις προτάσεις πολιτικής που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, από έγκριτα ερευνητικά ιδρύματα και think-tanks, από συλλογικούς φορείς και μεμονωμένες προσωπικότητες, ενώ διεξήγαγε και δεκάδες συζητήσεις με στελέχη και αξιωματούχους της ΕΕ και άλλους ειδικούς. Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη την έρευνα καθώς και μια συνοπτική καταγραφή των προτάσεων εδώ:

ΔΙΑβαστε ολοκληρη την ερευνα (PDF)

διαβαστε μια συνοπτικη παρουσιαση των προτασεων

Ακόμα, έχουμε κι ένα βιβλίο. "Η Επόμενη Ευρώπη" είναι μια συλλογή από 20 κείμενα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Γράφουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ερευνητές, ακαδημαϊκοί, πρώην πολιτικοί και στελέχη της ΕΕ, είκοσι γνώστες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας με τεκμηριωμένες απόψεις και ποικίλες προσεγγίσεις των κρίσιμων θεμάτων. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2018 και είναι διαθέσιμο στα καλά βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και στο e-shop της διαΝΕΟσις.

Ζητήσαμε, εξάλλου, από εν ενεργεία Έλληνες ευρωβουλευτές να μας απαντήσουν στα ερωτήματα του βιβλίου -μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στο παρακάτω βίντεο.

Εκτός από την έρευνα και το βιβλίο, όμως, η διαΝΕΟσις φιλοξενεί πλούσια αρθρογραφία και θα  διοργανώνει (και ήδη συμμετέχει σε) εκδηλώσεις για το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της χώρας μας σε αυτή. Αυτό το πλούσιο υλικό θα συγκεντρώνεται σε αυτή τη σελίδα. Ένα μέρος του μπορείτε ήδη να δείτε παρακάτω.