ΕΡΕΥΝΕΣ

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η διαΝΕΟσις ανοίγει τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν.

Μετά το 2008, η Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο αμφισβήτησης και περισυλλογής αναζητώντας ένα νέο αφήγημα, μια νέα «μεγάλη συμφωνία» για την ήπειρο και για τους πολίτες της. Η διαΝΕΟσις συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα με μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν έρευνες, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Πιο πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητα είναι η δημοσίευση μιας σειράς τεσσάρων αναλύσεων, τον Ιούνιο του 2024, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Το κείμενο, που υπογράφουν οι Λουκάς Τσούκαλης, Σπύρος Μπλαβούκος, Πάνος Πολίτης-Λάμπρου, Ιωάννης Αρμακόλας, Γιώργος Οικονομίδης, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Μαρία Γαβουνέλη, παρουσιάζει και σχολιάζει το υφιστάμενο πλαίσιο καθώς και τα διακυβεύματα γύρω από τέσσερα κρίσιμα πεδία πολιτικής, τα οποία θα απασχολήσουν την ΕΕ στο κοντινό μέλλον: την άμυνα, τη διεύρυνση προς άλλες χώρες, την οικονομική διακυβέρνηση και τη μετανάστευση.

Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη της ανάλυσης εδώ, καθώς και ολόκληρο το κείμενο εδώ:

Προκλήσεις και ευκαιρίες στον νέο πολιτικό κύκλο
της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PDF)
 

 

Λίγους μήνες νωρίτερα, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει μια σειρά τριών podcast, τα οποία εξηγούν και σχολιάζουν "με απλά λόγια" συγκεκριμένες δομές και λειτουργίες της ΕΕ. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε στον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για τη λειτουργία της Κομισιόν και για τη σημασία της, ενώ αντίστοιχα ο τότε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε αναλυτικά για την ευρωβουλή. Τέλος, η ανώτατη ερευνήτρια στο Bruegel και καθηγήτρια στο Florence School Of Transnational Governance του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, Μαρία Δεμερτζή εξήγησε αναλυτικά "με απλά λόγια" τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οικονομικής διακυβέρνησης. 

Τον Νοέμβριο του 2022 η διαΝΕΟσις, επίσης σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργάνωσε το 2ο Brussels Forum στις Βρυξέλλες, μια κλειστή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν Έλληνες αξιωματούχοι που εργάζονται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και γενικότερα στο σύστημα παραγωγής ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής. Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποτελέσει μια χρήσιμη ευκαιρία για διάδραση μεταξύ των παρευρισκόμενων, με κύριο ζητούμενο την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών για ζητήματα που αφορούν τον ρόλο της ΕΕ στο διεθνές σύστημα, πάντοτε υπό το πρίσμα του ελληνικού ενδιαφέροντος. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2023 σε μια αναλυτική έκθεση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Τον Οκτώβριο του 2022, στο 5ο επεισόδιο της σειράς podcasts "Mε Απλά Λόγια" ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τότε Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις Γιώργος Παγουλάτος συνομίλησε με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτήν. Παρακολουθήστε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

Ηπαλιότερη μελέτη "30+1 Πράγματα Που Μπορεί Να Κάνει Η Ευρώπη Για Την Ελλάδα", που η διαΝΕΟσις εκπόνησε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, αποτελεί μια καταγραφή και ανάλυση συγκεκριμένων παρεμβάσεων πολιτικής που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, προωθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση προκλήσεων και προβλημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος

ΔΙΑβαστε ολοκληρη την ερευνα (PDF)

διαβαστε μια συνοπτικη παρουσιαση των προτασεων

 

Ακόμα, εκδώσαμε κι ένα βιβλίο. "Η Επόμενη Ευρώπη" είναι μια συλλογή από 20 κείμενα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2018 και γράφουν, μεταξύ άλλων, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι τότε Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ερευνητές, ακαδημαϊκοί, πρώην πολιτικοί και στελέχη της ΕΕ, γνώστες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και στο e-shop της διαΝΕΟσις.

Τέλος, η διαΝΕΟσις τακτικά φιλοξενεί πλούσια αρθρογραφία και διοργανώνει εκδηλώσεις για την ΕΕ και τη θέση της χώρας μας σε αυτή. Αυτό το πλούσιο υλικό βρίσκεται συγκεντρωμένο σε αυτή τη σελίδα.