ΕΡΕΥΝΕΣ

Ελλάδα Και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η διαΝΕΟσις ανοίγει το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη διήλθε μία περίοδο αμφισβήτησης και περισυλλογής αναζητώντας ένα νέο αφήγημα, μία νέα «μεγάλη συμφωνία» για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει ωριμάσει και να είναι έτοιμος να αποδώσει καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις ξεκινά μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν έρευνες, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Πρώτα απ' όλα, ένα βιβλίο. "Η Επόμενη Ευρώπη" είναι μια συλλογή από 20 κείμενα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Γράφουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ερευνητές, ακαδημαϊκοί, πρώην πολιτικοί και στελέχη της ΕΕ, είκοσι γνώστες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας με τεκμηριωμένες απόψεις και ποικίλες προσεγγίσεις των κρίσιμων θεμάτων. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2018 και είναι διαθέσιμο στα καλά βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και στο e-shop της διαΝΕΟσις.

Ακολουθεί μια νέα μελέτη που θα δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα, έχει ως στόχο να αναδείξει παρεμβάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, προωθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση προκλήσεων και προβλημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε τομείς και παρεμβάσεις που θα είχαν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, είτε ενισχύοντας ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, είτε γενικότερα ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ.

Η μελέτη αυτή είναι το προϊόν μιας εκτεταμένης επισκόπησης της πανευρωπαϊκής συζήτησης και εργογραφίας για τις πολιτικές της ΕΕ, αναλυτικής επεξεργασίας και σύνθεσης προτάσεων μεταρρυθμίσεων. Η ομάδα μελέτης, με συντονιστή τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Παγουλάτο, εργάστηκε συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας τις προτάσεις πολιτικής που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, από έγκριτα ερευνητικά ιδρύματα και think-tanks, από συλλογικούς φορείς και μεμονωμένες προσωπικότητες. Οι προτάσεις που δημοσιεύονται σήμερα αποτελούν την περιληπτική εκδοχή της ενότητας που πραγματεύεται τις μεταρρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ιδίως από την οπτική της Ελλάδας.

Με τη δημοσίευση αυτών των προτάσεων σε πρώτο στάδιο, ολόκληρης της μελέτης το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και με τις άλλες δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν, επιθυμούμε να τροφοδοτήσουμε τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τα ειδικότερα ζητήματα που τον αφορούν, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας στο αύριο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.