Εκδηλώσεις

diaNEOsis LIVE

Μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων και παρουσιάσεων πάνω σε επίκαιρα ερωτήματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την εξέλιξη και τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και τα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

ΗδιαΝΕΟσις παρακολουθώντας τις εξελίξεις εγκαινιάζει το diaNEOsis LIVE, μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων πάνω σε επίκαιρα ερωτήματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την εξέλιξη και τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και τα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το ενδέκατο diaNEOsis Live με θέμα "Ασφαλιστικό και Δημογραφικό-Οι προκλήσεις του μέλλοντος" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση που συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ και π. Υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Πλάτων Τήνιος, Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Το δέκατο diaNEOsis Live με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Δημόσια Διοίκηση και η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η δημοσίευση μιας σχετικής έρευνας και τριών κειμένων πολιτικής. Την έναρξη της συζήτησης χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ & Μέλος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Νίκος Τάτσος, Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Μιχάλης Ν. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Το ένατο diaNEOsis Live για το πώς πρέπει να μοιάζει μια νέα "πράσινη" ελληνική οικονομία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος συμμετείχαν οι: Εμμανουέλα Δούση, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κάτοχος έδρας UNESCO στην Κλιματική Διπλωματία, Γιάννης Μανιάτης, Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής Πολιτικής, συνιδρυτής και εταίρος, The Green Tank.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Το όγδοο diaNEOsis Live με θέμα "Ελληνική Κοινωνία και Πανδημία" πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας “Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία”, η οποία κατέγραψε τις πιο πρόσφατες απόψεις, αντιλήψεις και στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην πιο μεγάλη κρίση της εποχής μας. Στη συζήτηση, που συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συμμετείχαν οι: Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Θεοφάνης Τάσης, Λέκτορας Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen- Adria, Αυστρία και Σίσσυ Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

To έβδομο diaNEOsis Live για το "Νέο ΕΣΥ" με αφορμή την πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συμμετείχαν οι: Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας - συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία και Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

To έκτο diaNEOsis Live πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 και φιλοξένησε μια συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ και πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός και Νίκος Δεμερτζής, Πρόεδρος του ΕΚΚΕ και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

To πέμπτο diaNEOsis Live πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 και φιλοξένησε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος απάντησε στα ερωτήματα του Διευθυντή Περιεχόμενου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλου αναλύοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

To τέταρτο diaNEOsis Live που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Μαϊου φιλοξένησε μια συζήτηση για την ελληνική οικονομία και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν μετά την κρίση των τελευταίων μηνών. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδας και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενική Διευθύντρια του Solidarity Now και Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος της UPSTREAM SA, Εταίρος BIG PI Venture Capital και μέλος τους Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Το τρίτο diaNEOsis Live με θέμα "Δαμάζοντας την Ύφεση: Αδιέξοδα, Προκλήσεις και η Ευρωπαϊκή Απάντηση" πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαϊου 2020. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες και Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ: 

To δεύτερο diaNEOsis LIVE, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν τα ευρήματα της νέας πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις "Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία", πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, την ημέρα που δημοσιεύτηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τι αισθάνονται οι Έλληνες μετά από ένα μήνα στην απομόνωση; Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς; Πόσοι "μένουμε σπίτι" και τι κάνουμε εκεί;

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα μόνο από τα πολλά ερωτήματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι: Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ, Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, και Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:

Το πρώτο diaNEOsis LIVE με τίτλο "Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία: Τρεις Ειδικοί Σχολιάζουν" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου τρεις ειδικοί μίλησαν για τρία διαφορετικά θέματα που αφορούν στην κρίση της πανδημίας και στις συνέπειές της. Τη συζήτηση άνοιξε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης ο οποίος εξήγησε γιατί η χώρα μας, "εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία εξόφθαλμα αντιπαραγωγική αλλά εξαιρετικά σταθερή" είναι τόσο ευάλωτη σε μεγάλες κρίσεις, όπως αναλύει και στο άρθρο του που δημοσιεύσαμε πρόσφατα. Ο Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του αναφέρθηκε στις αναπόφευκτες δραστικές πρωτοβουλίες που θα κληθεί να αναλάβει η ΕΕ το επόμενο διάστημα και στις συνέπειες που θα έχει η κρίση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Τέλος, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Μοσχονάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από εκτιμήσεις για τις πιθανές συνέπειες της σημερινής σύνθετης κρίσης μέσα από μία αναδρομή στις αλλαγές που επέφεραν στην πολιτική, στην οικονομία και στον ρόλο του κράτους μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος. Τη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν και τα δικά τους ερωτήματα, συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ: